Våran lilla mysstund

Igår vaknade Lillfisen med rinnande näsa och var lite grinig, troligen en förkylning som var på väg eftersom skola och dagis äntligen startat efter sommarlovet.
Natten blev superjobbig, vill inte ligga ner, vill inte sitta, vill inte amma, vill ingenting så tillslut fick han en alvedonsupp även om han inte hade feber och sov sen hela natten.
Vaknade glad som alltid men ville inte äta frukost, vill inte åka vagn till storasysters dagis, vill inte, vill inte, vill inte = gråtbebis.
Vill inte ens bli buren i mammas famn när hon har hunden i ena handen och vagnen i den andra. Bara gråt och gnäll.

Men när vi kom hem och mamma satte sig i soffan och plockade fram bröstet så sög han tills han börja klunka, då somnade han.
Mamma satte sig tillrätta i soffan, satte på tven och tittade lite på Supernanny och Opera men måste sen ha slumrat till även hon för helt plötsligt vaknar både Lillfisen och hans mamma av att Lillfisen ligger och pruttar sin mamma på bröstet - det är tomt efter allt snuttande så vad gör man med en tom tutte om inte pruttar på den?

3 timmar sov vi tillsammans på soffan och nu har Lillfisen tom fått i sig lite lunch och filurar för sig själv i storasyskonens lekrum - storasysters dockhus är extremt roligt att undersöka


Skolstart

Egentligen fuskade vi lite och startade med fritids redan i måndags men idag var det upprop i skolan.
8.10 var det dag men Robin vaknade vid 7 och sa att han ville sova vidare istället för att gå till skolan. Frukost och sen språngmarsch med mamma och Lillebror för att hinna i tid.
Allt började med en fin cermoni där alla äldre barn önskade de nya yngsta välkomna och sen fick varje barn släppa en ballong med önskan om ett bra läsår.
I klassrummet blev det upprop av alla barn och utdelning av kritor. Alla barn fick en varsin ask med sitt namn på och sen fick alla rita ett minne från cermonin. Ungefär då kramade jag Robin hejdå och gick hem.

Han har haft en kanonbra dag och tyckte skolan var rolig.


Däremot blev jag lite fundersam när jag tittade in på skolans hemsida och insåg att fritidsavvdelningarna hette något helt annat bara för två läsår sen. Ska nog ta och fråga runt lite om historien för det var en del roliga namn och bilder jag hittade.


Bus, mys och födelsedag

Så har tiden än en gång gått allt för fort för att det ska hinnas med att berätta om allt bus som händer så här veckan innan skolan börjar för Robin.
Hans gamla dagiskompisar från Pärlan var här och busade med oss en hel eftermiddag. Sanrt startar fotbollsträningen och då får Robin och Andreas träffas oftare igen. Även Andreas lillasyster Sara och Rebecca har funnit varandra sen lång tid tillbaka då de är födda med någon månads mellanrum.

Rebecca och bästa kompisen Sara Alltid lika roligt att få gunga och känna vinden fara i håret. Robin med sina älsta kompisar Daniel och Andreas

"Aktivitetskuben" fick Becca i julklapp av sina Kusifiner sin första jul, hon älskade att pilla och fippla med den så nu tog vi ner den till Oliver men han hittade även andra saker man kan göra med den. Den är tex perfekt att klättra på...

 

Länge sen jag var med på bild tyckte Fredrik och passade på att ta ett kort med mig och barnen som blev riktigt bra för en gångs skull. Jag platsar inte på bild annars :P

16/8

Förra veckan hittade ajg en lapp på Öppna förskolan om en Cirkusskola som skulle hållas de två första dagarna denna vecka och självklart kunde ajg inte låta bli att anmäla Robin som älskar att balansera, snurra och kasta saker i luften och han fick lära sig en hel del roliga saker.
Robin jonglerar med en tallrik på en pinne Robin jonglerar en pinne mellan två pinnar. Robin jonglerar med en Diablo

Sen har min skrutt fyllt 6 år. tänk vad tiden går snabbt! var ju igår jag födde honom och nu är han 6 år och börjar skolan på onsdag. I födelsedagspresent av sin farmor och farfar fick han en golfputter och en golfkurs för 6åringar. Förat tillfälet av 6 var samma kväll som han fyllde år så han var eld och lågor när han fick svinga sina klubbor på klubben.

Uppvärmning Dags att slå ut från Tee Sen ska man ut på banan och få bollen rätt i hålet.

Tiden vi har framför oss är fullspekad så vi får se när jag har tid att skriva nästa gång. Robin börjar skolan, Rebecca återgår till dagis och sen har vi alla aktiviteter på eftermiddagarna som börjar nu i månadsskiftet.
Jag ser fram emot hösten även om jag känner

Veckan som gått

Mest har vi tagit det lungt här hemma, gått långpromenader med hunden medan stora barnen cyklat och sen har vi varit på Öppnis och busat med fd dagiskompisar som vi inte träffat på flera år. Passade på att gå ut och roa mig med tjejkompisarna på onsdagen innan Fredrik åkte till Skåne i jobb torsdag till fredag. Så på torsdag kväll passade jag på att bjuda hem en god vän på middag. Vi satt och snackade skit i några timmar innan det var dags för barnen att hoppa i säng och för henne att bege sig hem i kvällsregnet. Helgen kom och gick utan att vi egentligen gjort något alls.


Hela barnaskaran badar på Öppnis


Oliver älskar vatten, allt vatten!


Glass är gott!!!!


Jo, jag jobbade mitt första arbetspass igår, en lugn och harmonisk upplevelse för mig men tyvärr gick det inte lika bra på hemmaplan. Oliver hade varit ledsen i flera timmar, krypit runt här hemma och letat efter mig. Han ville inte komma till ro och somna för natten förän jag kom hem vid 21.30 så tyvärr blir det inte fler kvälls/nattpass på ett tag utan ska jag jobba extra nu så blir det dagtid för det vet vi fungerar.
4 dagar kvar till Fredriks sista semestervecka och sen börjar skolan.

Semester på Öland


Resa ner tog 8,5 timme inkl 3 stopp - Söderköping för lunch, Oskarshamn/Västervik för kissa och Kalmar för att handla mat. Oliver somnade strax efter avfärd och sov tills första stoppet, ca 2,5 timme utan skrik i bilen. Wow!

 
Packade upp, åt kycklinggryta, tittade till hästarna och gården innan sängen väntade.

Flugor. I mängder i stugan, så jakten pågick långt in på natten. Anne sov inte många timmar så de terroriserade henne mer än de andra.




Barnen vaknade tidigt som vanligt, frukost och kläder på för att springa upp och krama hästar och katter. En av gårdskatterna kom in och sade godmorgon till hela familjen, sågs sedan av och till under dagen. 
   

Efter lunch åkte till Borgholms Slott där vi promenerade runt i 3 timmar. Robin och Rebecca lekte lite i "barnhörnan"  Vagnen fick vara kvar i bilen så Oliver sov större delen av turen i Ergon vilket var tur för vagn på Borgholms slott är inget att rekomendera.

Efter en stor glass som mellanmål på slottet åkte vi vidare till Borgholm stad, spöregnet stod i backen så först efter 30 min kom vi från parkeringen för att gå in mot centrum. Fredrik passade på att ta ut pengar och sen bar det av till hamnen för att kasta stenar i havet innan vi vände kosan tillbaka till bilen för hemfärd och middag  Anne hittade en objuden gäst i stugan i form av en mörkbrun skogssnigel, dessutom pågick flugjakten mest hela tiden, men färre denna dag.

Kvällen spenderades på området, Robin med barnen i grannstugorna och resten av familjen på gården - större delen klappandes på den lilla Shettisponnyn Tintin.

Vid sänggående blev Robin illamående med huvudvärk och kräktes slem men efter en korvsmörgås och massa vatten att dricka så mådde han bättre - uttorkning och för lågt blodsocker efter en lång dag med mycket spring i benen.




Tisdagen började lika tidigt som de två tidigare dagarna och efter frukost åkte Anne, Fredrik plus barnen till Ölands Zoo medan Farmor och Farfar tog bilen på egen utflykt.

Oliver lös hela han när han såg djuren, till och med de minsta krypen i terariumet såg han med glittrande ögon.

Efter halva rundvandringen på djurdelen tröttnade Rebecca på att gå och eftersom Oliver sov i vagnen fick hon sitta i Ergon på Annes rygg och satt sen där i lite mer än en timme medan Safaridelen gicks igenom.

Robin var måttligt intresserad av djuren, spindlar, skorpioner och giftormar gick an men sen ville han till karusellerna.

I barnhörnan matade han får och getter och hos babianerna var han intresserad av babianpappan som satt och vaktade "sin" mamma som ammade deras unge medan storasyskonet satt brevid och höll mamman i armen.


Efter djurparken kom vi äntligen till tivolit där Robin åkte Safari Express med skräckblandad förtjusning, skrek rätt ut vid första dalen, skrattade så han kiknade i rondlarna och efteråt sa han "Aldrig i livet" när jag frågade om han ville åka en gång till. Spökhuset avstod han självmant ifrån.


Becca åkte lite karuseller hon med men när det var dags för äppelmasken var hon inte riktigt med på att man skulle få åka två varv och blev ledsen.

Efter 4 timmar tog vi farväl av området för att återkomma dagen efter.
Någon lek orkades inte med denna kväll, saga och sova lagom till 20-tiden.
De vuxna fortsatte sitt parti Gin Rummy som startades på lördagkvällen. Återstår att se vem som tar hem det.

Som kvällsunderhållning utöver kortspel utövades flugsmälle-viftande.

Barnen vaknade tidigt, Robin var uppe redan 06.45. Övriga samlades till frukost runt 7.30.


Vid 10-tiden var alla vid ICA i Färjestaden för kontant-hämtning samt lite mellis-köp. 10.30 hade entrén till nöjesparken passerats och kursen sattes mot vatten-landet. 
   
Robin såg fram emot att få komma in på Pirates Island och bli dränkt av vattenmassorna. Rebecca var kvick att byta om men tvekade länge då det var lite för kallt i vattnet för hennes smak egentligen. Anne och Fredrik åkte med Robin lite varannan gång i de vattenrutschkanor som erbjöds. Robin skrattade hejdlöst i plumsandet i bassängerna.

Oliver badade ca 35-40 minuter i den minsta bassängen tillsammans med Farmor medans Anne, Fredrik, Robin och Rebecca utforskade Pirates Island och åkte fler rutschkanor. Mer bestämt tittade Fredrik och Rebecca på, det var för kallt för lilla damen att hoppa i sas det.  Däremot passade det sig för Rebecca att åka kortaste vattenrutschbanan med sin mamma, ingen annan, tre gånger dessutom.
Oliver somnade när alla kom tillbaks till solstolarna, och sov i drygt 2 timmar medans resten åt hamburgare eller korv och pommes

Mer bad efter lunch för Anne, Fredrik och Robin i rutschkanor och stora bassänger medans Rebecca höll sig med sin badring i de minstas där hon trivdes väldans bra.


Runt 15-tiden hade det blivit så mycket folk att det var svårt att få utrymme så vi klädde om och alla utom Fredrik och Oliver åkte pariserhjulet. Sedan mot tivoli-delen för några avslutande åk i radiobilar, snurr-ankor och slänggunga för att till sist säga hej då och sikta hem mot stugorna.

Robin har många gånger tjatat om att få dricka en Sluch och nu fick han vad han tjatat om.
 
Det var inbokat ponny-ridning för Robin och Rebecca. Zalsa stod redo för Robin och Rebecca skulle få rida på shettisen Tintin, 15 år. Morötterna som barnen hade med sig slukades snabbt av hästarna och sedan satt de upp för att i lugnt tempo ledas ut på turen av ägarna till hela stall-anläggningen och stugorna.




Efter onsdagsfrukosten var barnen ute medan Anne diskade. En av gårdskatterna kom stolt promenerande med en stor mus i munnen medans Fredrik vagnade Oliver för förmiddags-luren.

När disken var klar la sig Anne på sängen, dötrött efter flera nätter med dålig och allt för lite sömn och somnade där medan Farmor tog en sovandes Oliver på en långpromenad och Fredrik och Farfar åkte till Borgholm med Robin och Rebecca för att titta i butiker och äta glass på stora torget.
 

Lunch åts tillsammans i stugan, och efteråt bar det av med bilen till Ekerums camping där en långgrund badstrand vätte ut mot kanalen mellan Öland och fastlandet. Varmt i vattnet, bra lekplatser för barnen och Farfar köpte ett strandtennissett till barnen att leka med.

Oliver badade i 30 min, dök och försökte krypa i vattnet innan han fick nog och somnade vid Annes bröst och sov sen i 1,5 timme i vagnen med Farmor som "sovvakt" medan resten av ligan badade och hoppade på hoppkuddar som låg vid lekplatsen. Vid 20-tiden sov Oliver och stora barnen kallades in för att göra natt. 20.30 sov alla barn och de vuxna kunde äntligen spela klart rundan Gin Rummy som påbörjades i lördags. Fredrik slog Ulf med 70 poäng.





Dags för att se norra halvan av ön. Badkläderna nerpackade och första stopp blev Byrums raukar ca 1 timmes bilfärd bort. Robin och Rebecca kastar många stenar i vattnet, Robin försökte komma på hur man kastar macka. Rebecca gjorde sitt bästa för att göra likadant.


Anne förklarade vad raukarna kommer ifrån och även om barnen inte helt greppade det så kan de alltid säga " jag har varit på öland och sett raukar" om det pratas om det någon gång.



Ett kort bilhopp vidare norrut för att se en järnåldersby som rekonstruerats. Bullar och saft intogs i en mysig park under en björk, och sedan själva järnåldershuset. Robin var mycket fascinerad över hur de levde, att de hade så sparsamt med bekvämligheter och att de måst göra allt själva. Rebecca var blyg för killen inne i huset, annars verkade hon också tycka om att se detta.

En hinderbana som byggts i en del av en dunge uppskattade barnen mycket. Robins första varv blev träning, det andra lite tävling med Fredrik. Robin vann såklart. Rebecca kämpade tappert men blev kissnödig och tyvärr stressade resten av familjen mot bilen så hon kunde inte göra klart det.

Tanken var att se fyren Långe Erik och äta i anslutning till den, men det fanns inte något vid fyren. Glass som sockerhöjare och sedan klättrade alla hela vägen upp. Robin och Rebecca var ur-duktiga när de gick själva hela vägen upp och hela vägen ner utan ett endaste litet ord om att det var jobbigt. Det var fin utsikt från toppen, förutom själva öland och massa vatten såg man ända till Oskarshamn men även Kalmars fabriker stack upp ovanför horisonten. 

Efteråt åkte vi ner till samhället Byxelkrok där vi hittade en mysig resturang. i anslutning till vattnet
  

Eftermiddag på Böda sand med minigolf. Kväll med yatzy och sådant.




Fredagen blev en lugnare dag än torsdagen även om alla vaknade lika tidigt som vanligt. Anne fick skönsång och frukost på sängen av familjen och efteråt packades badkläder och dagen spenderades på Ekerums badstrand.
 
En eftermiddagspause för dusch i stugan vid fyratiden och sen vidare in till Borgholm för födelsedagsmiddag på Resturang Hamnkontoret som serverar en supergod fiskgryta med en gratinerad hummerhalva
.Trötta efter en händelserik vecka och en lång dag i solen åkte alla sen hem och somnade snabbt.

Hemresan gick bra, bilen stanade till i Åtvidaberg för att Robin i många år pratat om att han vill se kyrkogården där hans gammelfarfar ligger begravd. Det blev en fin stund där Farfar berättade om själva begravningen, hur han växte upp i Åtvidaberg och efteråt visade han stans viktiga ställen ur familjesynpunkt. Mellanmål vid en fin badstrand innan alla hoppade svettiga in i bilen igen och resan fortsatte hem.